Kliknutím prejdeš na
www.marinbikes.com
Reklama
Cyklotrasu JURAVA otvorili slávnostnou cyklojazdou

Cyklotrasu JURAVA otvorili slávnostnou cyklojazdou

6 komentárov

slavo 20.10.2014 7 fotografií   Bratislava Svatojursky Cyklotrasy Info

Viac ako 400 cyklistov v nedeľu 19.10. 2014 prešlo po novootvorenej cyklotrase JURAVA, ktorá spája Svätý Jur, Raču a Vajnory. Cyklotrasa je súčasťou systému cyklomagistrály, ktorá prepája obce a mestá v malokarpatskej oblasti. Financovaná bola v rámci Operačného programu Bratislavský kraj a výška nenávratného finančného príspevku predstavuje cca 614-tisíc €.

 

„Je to jeden dlhodobý plán, aby vznikla pod Karpatmi jedna cyklotrasa, ktorá spája Bratislavu s podkarpatskými obcami a hlavne, aby táto cyklotrasa bola bezpečná pre rodiny s deťmi. Pevne verím, že táto etapa bude pokračovať aj na smer Svätý Jur, Pezinok až po Modru,“ povedal bratislavský župan Pavol Frešo, ktorý prešiel na bicykli spolu so starostom Vajnor Jánom Mrvom a desiatkami cyklistov úsek z Vajnôr k Pustému kostolíku v Svätom Jure, kde cyklotrasu slávnostne posvätili. Župan zároveň dodal, že je úplne zrozumiteľne a normálne, aby sme nechodili za dobrými cyklotrasami do Dolného Rakúska, ale aby sme si to užili tu u nás. Slávnostné otvorenie a posvätenie cyklotrasy sa konalo pri Pustom kostolíku v Svätom Jure.

Mapa

Podľa starostu bratislavskej mestskej časti Vajnory Jána Mrvu sa pripravoval projekt sedem rokov. „Teraz je skolaudovaných 12 stavebných objektov z 26 v troch samosprávach, štyroch katastrálnych územiach a v dvoch okresoch. Celý projekt bol schválený v januári, stavať sa začalo v apríli, teraz kolaudujeme,“ priblížil starosta. Zároveň doplnil, že ďalšie časti v intravilánoch obcí budú označené v priebehu novembra.

Najpočetnejšia skupina cyklistov vyrazila z Rače, medzi účastníkmi tohto úseku boli aj primátor hlavného mesta Milan Ftáčnik, starosta Rače Peter Pilinský. Na bicykli prišli aj europoslanec Ivan Štefanec a starosta Lamača Peter Šramko. Ďalšie skupiny cyklistov prišli ku kostolíku aj zo smeru od Pezinka, v peletóne bol aj primátor Svätého Jura Alexander Achberger. Slávnostného otvorenia sa zúčastnil aj primátor Pezinka Oliver Solga.

Trasa bude napojená na plánované cyklistické trasy v zmysle Koncepcie rozvoja siete cyklotrás na území BSK. Prepojenie na už vybudované, alebo plánované cyklotrasy je nasledovné:
- v smere do centra Bratislavy na existujúcu cyklotrasu od Gaštanového hájika v Krasňanoch
- v smere z Krasňan a Rače do lesného masívu Malých Karpát,
- v smere zo Svätého Jura do Pezinka po hrádzi Šúrskeho potoka na vyprojektované cyklotrasy v katastri a intraviláne mesta Pezinok
- v smere zo Svätého Jura do lesného masívu Malých Karpát,
- v smere z Vajnor do Ivánky pri Dunaji a Vrakune popri Šúrskom potoku a Malom Dunaji s napojením na Medzinárodnú dunajskú cyklistickú cestu pri Slovnafte

JURAVA alebo tiež Malokarpatsko-vínna cyklomagistrála s dĺžkou 28 kilometrov bude súčasťou plánovaného nultého okruhu cyklotrasy okolo Bratislavy a zároveň bude vstupnou bránou do Malokarpatskej cyklomagistrály, ktorá by sa mala tiahnuť po celom východnom úpätí Malých Karpát. Projekt tak prispeje jednak k zvýšeniu kvality života obyvateľov Bratislavského kraja ale zároveň zvýši atraktívnosť tohto prostredia z hľadiska rozvoja aktivít cestovného ruchu.

Na území Bratislavského kraja sa v súčasnosti nachádza 800 km cyklotrás, pričom regiónom prechádzajú aj dve medzinárodné trasy EuroVelo a tri národné cyklomagistrály. V tomto roku pribudli aj tri cykloodpočívadlá, čo oceňujú najmä diaľkoví cykloturisti, a to v obciach Malé Leváre, Vysoká pri Morave a v Malých Karpatoch na Bielom kríži.

Tlačová správa BSK
 

Fotogaléria k článku

 

Páči sa ti tento článok?

Článok je zle napísaný
V článku sú chyby
Nepáči sa mi obsah
Nepáčia sa mi predstavované produkty
Iné
Odoslať

Podobné články

Komentáre

klebo 22.10.2014 (21:45)

Neodolal som a masivne propagovanu cyklotrasu JURAVA som si vyskusal prejst. V skutocnosti ziadna nova cyklotrasa neexistuje, rozhodne nie v propagovanom rozsahu a kvalite.
Usek Raca - Svaty Jur je v povodna obsluzna cesta cez vinohrady ktora je v katastrofalnom stave z mnozstvom usekov po paneloch a sotoline. Na tomto stave nic nedokazu zmenit ani zufale pokusy o napravu formou desiatok zaplat. Na celej trase do Svateho Jura sa nachadza iba priblizne 500 m s novym povrchom z celkovej dlzky cca 6 km. Podjazd pod statnu cestu v Svatom Juri je nespevnena polna cesta v blate a sotoline.

Usek z Vajnor je sice v podstatne lepsom stave s priblizne 4 km novym usekom, ale taktiez sa tam nachadza zopar lahodiek ako prejazd cez sursky kanal, kde vas rodina cyklotrasa vyvedie na mimoriadne nebezpecnu a frekventovanu cestu na Ciernu Vodu alebo prejazd cez macacie hlavy.

Ak sa chystate na cestak pripravte sa na useky ala Paris-Roubaix s cyklokrosovymi vlozkami. Korculiari usek z Race ani neskusajte ak nemate chut drkotat po rozpadnutom asfalte s chutovkami v podobe usekov po paneloch ci sotoline. Jedina cielova skupina tak zostava MTB a tu je zmysel investicie vo vyske 600 tisic viac ako otazny, za destinu tejto sumy by sa dali napriklad vybudovat kilometre trailov v Malych Karpatoch.

Samozrejme ak je hlavnym cielom projektu je propagacia samospravy a jej predstavitelov tak projekt je uspesny. Ano da sa to uzit aj u nas nielen v Dolnom Rakusku akurat sa jedna o zazitok ineho druhu .

Cyklotrasa sa rozhodne neda vybudovat smerovou sipkou na starej polnej ceste resp. zelenym pasom nakraji cesty.



 
da biker klebo 26.10.2014 (21:37)

vidim to rovnako

 
maros1974 21.10.2014 (14:40)

mohli to otvorenie nechat na tyzden po volbach .....aby som im dokazal viac verit ze im naozaj ide o podporu cyklistiky....

 
mariana88 20.10.2014 (19:53)

Teší nás veľká účasť cyklistov, turistov a rodín s deťmi. Fotogalériu nájdete aj na http://www.jurava.sk/fotogalerie/vlastne-obrazky-nezverejnene/

 
capulo 20.10.2014 (23:51)

bol som tam dako pred tyzdnom, nove useky su fajn a pre rodinky s detmi to je idealne. ale na rychly presun blava-jur na cestaku je stale lepsie ist po tej dvojprudovke. hlavne tie vracacky v okoli kanalu ked clovek vidi 5m od seba cestu po ktorej pojde o 500m

znacenie hlavne tych odbociek a vracaciek by mohlo byt lepsie, ja som sice siel za sipkou podla gpska ale kamosi co nam odbehli tak zabludili . ale mozno sa to do oficialneho otvorenia zlepsilo

 
mariana88 21.10.2014 (07:48)

Dopravné značenie sa stále dokončuje. Keď sa osadia aj informačné tabule, bude to ešte lepšie. Mapa cyklotrasy Jurava je http://www.jurava.sk/subor/jurava-text-a-mapa-2-strany/

 
Ďakujeme, úspešne si pridal komentár.
Ospravedlňujeme sa, ale komentár nebol pridaný. Administrátor bol notifikovaný o tejto chybe.
Pridaj komentár