Aktívne sa denne hýbe len trinásť percent Slovákov. Lekári bijú na poplach.

Domov » Blog » Nezaradené » Aktívne sa denne hýbe len trinásť percent Slovákov. Lekári bijú na poplach.

Aktívne sa denne hýbe len trinásť percent Slovákov. Lekári bijú na poplach.

Podľa výskumu iniciovanom hepatológmi z FNsP F.D.Roosevelta sa denne aktívne hýbe a cvičí sotva 13 % Slovákov a pohybom sa vôbec nezaoberá až 30% nášho obyvateľstva.

„Inaktivita je novodobá epidémia šíriaca sa ako dôsledok konzumného životného štýlu civilizovanými krajinami a má deštruktívne účinky na naše zdravie. Závažne nám na Slovensku stúpa počet pacientov trpiacich napríklad tukovou chorobou pečene. Tento typ ochorenia sa vyvíja dlho nepozorovane a pokiaľ sa neodhalí a nelieči, pacient končí s cirhózou pečene a jej následným zlyhaním až smrťou. Toto ochorenie vzniká práve v dôsledku toho, ako sa stravujeme a koľko sa hýbeme. Snažíme sa na alarmujúci stav vo vývoji chorôb pečene, ktorých vznik priamo súvisí s nesprávnym životným štýlom neustále upozorňovať aj širokú verejnosť. “ vysvetľuje známy slovenský hepatológ, prednosta II. Internej kliniky SZU FNsP F.D. Roosevelta Banská Bystrica MUDr. Ľubomír Skladaný, PhD., ktorý je zároveň aj prezidentom Slovenskej hepatologickej spoločnosti.
Životný štýl a pečeň bola hlavnou témou 45. Májových hepatologických dní ktoré sa konali v dňoch 18.-20.5.2017 na Donovaloch.

image_pdfimage_print