MENU
Menu

Zdravie Aj voda zabíja. Koľko jej stačí vypiť, aby nastala smrť?

Koľko vody musíte vypiť, aby vás to zabilo? Úprimne povedané, nie veľa. Už Paracelsus, vedec zo 16. storočia známy zavedením úlohy chémie do medicíny, prišiel s myšlienkou, že všetko je jedovaté: závisí len na množstve.

Aj voda zabíja. Koľko jej stačí vypiť, aby nastala smrť?
Moderná veda síce Paracelsovu hypotézu vyvrátila, jeho výrok platí minimálne v prípade jednej z najdôležitejších zlúčenín na Zemi: vody.

Na zabitie osoby s váhou 75 kilogramov stačí asi šesť litrov tejto životodarnej tekutiny. Aspoň to tvrdí Americká chemická spoločnosť, ktorá združuje 158-tisíc chemikov. Prekvapením je, že intoxikácia vodou sa ľuďom stáva pomerne často.

Je bežná najmä u mladých ľudí, ktorí usporadúvajú súťaže v tom, kto dokáže vypiť viac vody. Neobchádza ale ani atlétov, ktorí počas tréningu priveľa pijú.

Voda je pre život nevyhnutná. Keď jej ale človek vypije priveľa, hladina sodíka v krvi nebezpečne klesne, čo vedie k takzvanej hyponatrémii (poruche zloženia vnútorného prostredia v organizme). Tá v extrémnych prípadoch dospeje až do štádia intoxikácie vodou.

Medzi jej hlavné príznaky patrí bolesť hlavy, únava. nevoľnosť, zvracanie, časté močenie a dezorientovanosti.

Keď človek pije priveľa vody, tá nestíha prechádzať obličkami a dostáva sa do buniek, ktoré napúchajú. No a keď sa puchnutie prejaví aj u mozgových buniek, situácia sa stáva potenciálne smrtiacou. Tento stav sa totiž prejavuje záchvatmi, kómou, zastavením dýchania a v konečnom dôsledku aj smrťou.

Dávajte si preto pozor, koľko vody pijete. Aj veľa dobrého totiž škodí.

Autor: Filip
Zdroj: ACS.org

 

DISKUSIA
30.7. 2015 17:45
Diskusia